İİK. nun 40 maddelerin uygulanmasında , genellikle hataların yapıldığına şahit olmaktayız. Hatasız işlem yapılması ve uygulama birliği sağlanması noktasından hareket ile kuralları Yasa ve Yüksek Yargı Kararları çerçevesinde değerlendirmek istiyorum.

1 ) İİK. Nun 40 maddesi sadece İLAMLI takipler için uygulanır. İLAMSIZ takiplerde bu maddenin uygulanması mümkün değildir.

2 ) İİK. 40 madde uygulanabilmesi için takibe dayanak yapılan İLAMIN KALDIRILMASI veya BOZULUP , borçlunun BORCUNUN BULUNMADIĞI yada DAHA AZ MİKTARDA borcunun bulunduğu KESİN BİR İLAMLA ortaya çıkması zorunludur. Yoksa sadece BAM veya YARGITAY ‘ın bozması ya da YEREL MAHKEMENİN yeni bir hüküm kurması yeterli değildir. BU KARARINDA KESİNLEŞMİŞ OLMASI gerekir.

3 ) İİK. 40 maddesi , alacaklının dosyaya beyan ettiği HARİCEN TAHSİL EDİLEN PARALAR için UYGULANAMAZ.. Mutlaka İcra Dosyasından tahsilat yapılarak alacaklıya ödenen bir miktar olması gerekmektedir.

4 ) İİK. 40 maddesi gereğince geri iadesi istenilen paraya , borçlunun parayı İCRA DOSYASINA YATIRILDIĞI TARİH DEĞİL !!!!! İade yönündeki MUHTIRANIN ALACAKLIYA TEBLİĞ EDİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN YASAL FAİZ İŞLETİLMEYE başlanır.

İİK’nun 40/2. maddesi; “Bir ilâm hükmü icra edildikten sonra Bölge Adliye Mahkemesince kaldırılır veya yeniden esas hakkında karar verilir ya da Yargıtay’ca bozulup da aleyhine icra takibi yapılmış olan kimsenin hiç veya o kadar borcu olmadığı KESİN BİR İLÂMLA tahakkuk ederse, ayrıca hükme hacet kalmaksızın icra tamamen veya kısmen eski hâline iade olunur”

HARİCEN alacaklıya ÖDENEN para , icra müdürlüğünce tahsil edilmediğinden ve borçludan yanlışlıkla fazla para tahsili de söz konusu olmadığından olayda İİK’nun 40. Ve 361. maddelerinin uygulanma yeri bulunmamaktadır.Yargıtay 12. Hukuk Dairesi ESAS NO:2014/12203 KARAR NO: 2014/17036

Borçlu (iade alacaklısı), alacaklı (iade borçlusu) tarafından tahsil edilen paranın iadesine ilişkin MUHTIRANIN ALACAKLIYA TEBİĞ EDILDIĞI TARİHTE temerrüt gerçekleştiğinden, ancak BU TARİHTEN İTİBAREN YASAL FAİZ İSTEYEBİLİR.YARGITAY 12. Hukuk Dairesi ESAS NO:2018/5141 KARAR NO:2019/123

BORÇLULARA AIT IHALE ILE SATILAN TAŞINMAZLARI ALACAKLI, ALACAĞINA MAHSUBEN SATIN ALMIŞTIR. Alacaklı tarafından ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DEVİR söz konusu olmadığı takdirde, İHALENİN FESHİNE KARAR VERİLEREK KARARIN KESİNLEŞMESİ HALİNDE , icranın eski hale getirilmesi ( TAPU KAYDININ SATIŞ ÖNCESİ HALE GETİRİLMESİ ) gerekir. YARGITAY 8. HUKUK DAİRESİ E.2016/593 K. 2016/8737

Alıntı

Önder Şahin ( İcra Müdürü)

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.