İştirak nafakasına, bilindiği üzere çocuk lehine,ihtiyaçları doğrultusunda hükmedilmekte olup bu nafakadan ileriye dönük olarak feragat edilemez. Çocuğun yararına olan bir haktan taraflarca feragat edilemeyecektir. Zira iştirak nafakasi sürekli doğup işleyebilecek bir hak olup feragat ile sonlandırılamayacaktır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2022/8207 E. 2022/7582 K. 03.10.2022 tarihli kararı şu şekildedir.

“..Adalet Bakanlığı Hukuk isleri Genel Müdürlüğü 14.09.2022 tarihi kanun yararına temyiz isteminde, temyize konu ilamın hüküm bölümünün onaylanan protokole göre başlıklı 2.bendinde müşterek oturduğumuz mahalde bulunan 3 dairenin 2 dairesi davalı adına olup 3. dairenin de müşterek çocuk için harcanmak üzere kirasının nafaka olarak alınacağı ve kira parasının müşterek çocuk için kullanılacağına’ şeklinde hüküm tesis edildiğini, bu şekilde nafaka miktarının anlaşılabilir olmaktan uzak olduğunu, hükmün infaz kabiliyeti bulunmadığını , takdir edilen nafaka miktarı hakkında çocuğun yaşı ve diğer ihtiyaçları hep birlikte değerlendirilerek nafaka yükümlüsünün geliri ile orantılı olacak şekilde TMK’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de gözetilerek açık, sarih, anlaşılabilir, taraflara tanınan hak ve yükümlülükler tek tek gösterecek şekilde hüküm tesis edilmesi gerektiğini belirterek kararın bozulmasını istemiştir.

Dosyanın yapılan incelemesinde, davacı erkek tarafından dosyaya sunulan anlaşmalı boşanma protokolünün altında davacı kadının da imzasının bulunduğu, 03.09.2019 tarihli duruşmada davalı kadının kirada bulunan daireden alınan kira parasını nafaka olarak kullanacağını , dosyaya sunulan protokolün altındaki imzanın kendisine ait olduğunu beyan ettiği, mahkemece tarafların dosyaya sunduğu protokolün uygun görüldüğü ve tarafların iradeleri doğrultusunda boşanma ve feri hükümlerine karar verildiği, onaylanan protokoldeki müşterek çocuk yaranına hükmedilen nafakaya ilişkin maddenin de ilama yazıldığı anlaşılmaktadır. Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. İştirak nafakası çocuğun hakkı olup, taraflar ileriye dönük olarak bu haktan feragat edemeyecekleri gibi, iştirak nafakasına ilişkin verilen karar kesin hüküm teşkil etmez. İştirak nafakası her an doğup işleyen haklardan olup taraflar her zaman iştirak nafakasına ilişkin dava açabilirler. Açıklanan sebeplerle, mahkemenin iştirak nafakasına ilişkin hükmü kanuna açık aykırı olmadığından Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün kanun yararına temyiz isteği yerinde görülmeyip talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir…”

Yukardaki ictihattan anlaşılacağı üzere bazen taraflar daha önce talep etmedikleri veya vazgeçtikleri hakları bir daha talep edemeyeceklerini sanmakta olup bu haklanı kullanamamaktadırlar.

Kaynak: (Ağustos 2024, İSTANBUL –  Atilla Gündoğan, İcra Müdür Yardımcısı)

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.